Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta brulee z marakują Tomasza Dekera

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 130 g
sól 1 szczypta
masło 80 g
cukier 20 g

Miąższ z marakui

żółtko jajek 6 szt.
cukier 80 g
śmietana kremówka 500 ml
puree z marakui 100 g
marakuja 4 szt.
cukier puder 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta brulee z marakują Tomasza Dekera

Tomasz Deker poleca:
Ciasto kruche zagnieść w malakserze. Po schłodzeniu przełożyć do formy i piec w temp. 190°C aż do uzyskania złocistego koloru.
Delikatnie podbić żółtka z cukrem. Następnie dodać podgrzaną śmietanę z puree z marakui i całość powoli podgrzewać do momentu, aż krem zacznie gęstnieć. Wówczas dodać miąższ z marakui.
Wymieszać i przelać do tart. Zapiekać w temp. 170°C przez ok. 15 min. Po wyjęciu z pieca i przechłodzeniu tartę posypać cukrem pudrem. Całość karmelizować za pomocą palnika gazowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 23.09.2015 20:45
aż mi ślinka pociekła na myśl o smaku tej tarty
RenataZ-et 15.05.2015 20:50
wygląda przepięknie :)
Kolorowa 15.05.2015 17:15
Bardzo podoba mi się dodatek marakui. Z wielką chęcią wykorzystam ten przepis.
cooked 15.05.2015 16:54
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak