Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tapenada – pasta z oliwek

5.0
(26)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na pastę z oliwek

oliwki zielone Smak 85 g
oliwki czarne Smak 65 g
karczochy 120 g
kapary całe Smak 15 g
ząbek czosnku 1 szt
natka pietruszki 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Składniki na grzanki czosnkowe

bagietka 1 szt
oliwa 8 łyżek
ząbki czosnku 2 szt
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tapenada – pasta z oliwek

Przygotowanie pasty z oliwek:

Oliwki, karczochy serca i kapary odsączamy z zalewy i płuczemy. Umieszczamy w misie robota, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz sok z cytryny i miksujemy na jednolita masę (ja lubię jak tapenada nie jest zbyt mocno zmiksowana). Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy.
Przygotowanie grzanek czosnkowych:

Bagietkę kroimy na kromki. W miseczce mieszamy oliwę z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i rozmarynem. Każdą kromkę smarujemy niewielką ilością oliwy. Pieczywo wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy aż grzanki się ładnie zarumienią.

Lekko przestudzone grzanki smarujemy tapenadą!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 17.01.2015 23:19
wygląda mega apetycznie
Klausia 09.01.2015 22:02
bardzo ciekawy przepis :)
Ania321 09.01.2015 17:24
wygląda przepysznie :)
cukiereczek 09.01.2015 16:26
ależ to apetycznie wygląda
Alex_M 09.01.2015 15:59
nigdy jej nie jadłam a ostatnio za mną chodzi ;)
Agnieszka-87-25 09.01.2015 15:49
uwielbiam takie
Edith85 09.01.2015 15:14
bardzo lubię takie pasty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak