Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TAPAS

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:
mąki orkiszowej pełnoziarniste 250 g
otrąb owsianych 0,5 szklanki
żółtko jajek 2
śmietany łyżka
proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki
soli 0,5 łyżeczki
pomidory suszone 4 posiekane
posiekanych pistacji garść
zimnego masła 150 g
Farsz:
cukinia
bakłażan
sól
pieprz
olej do smażenia
suszone pomidory

Przepis i sposób przygotowania na: TAPAS

1. Ciasto- Z podanych składników wyrabiamy ciasto- łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól, otręby, pistacje, dodajemy zimne masło, siekamy. Dodajemy pomidory, żółtka i śmietanę i szybko wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę.
2. Farsz - Bakłażana i cukinię kroimy w cienkie talarki, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę grillujemy z obu stron.

Ciastem wyklejamy wysmarowane masłem i obsypane mąką foremki do tartaletek. Tak przygotowane babeczki podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobiego- 15 minut. Po tym czasie wyciągamy tartaletki, na dnie każdej układamy jednego suszonego pomidora, posypujemy oscypkiem. Kładziemy 3 plasterki cukinii, na cukinię plaster bakłażana. Wykończenie zależy już tylko od naszej fantazji. Możemy przykryć babeczki ciastem, zrobić na górze z ciasta dekoracyjną kratkę, lub tylko posypać na wierzchu pistacjami. Tak przygotowane tapas wkładamy do piekarnika na około 20 minut.
Możemy też przygotować szybszą wersję tapas. Z ciasta wycinamy krążki wielkością zbliżone do krążków bakłażana. Na krążkach układamy plaster bakłażana, na nim 2-3 krążki cukinii, posypujemy oscypkiem i zapiekamy ok. 30 minut.
Jeśli nie mamy foremek do tartaletek, możemy pobawić się formą i przygotować ciasto z farszem w nieco inny sposób. Ciasto wałkujemy na dwa, trzy prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy wzdłuż dłuższych boków, tak by powstały nam dość długie "frędzelki". Na środek prostokąta układamy krążki bakłażana i cukinii, posypujemy oscypkiem. Nasze chlebki zamykamy za pomocą frędzelków. Smarujemy rozbełtanym białkiem i jeszcze dokładnie zlepiamy ze sobą frędzle. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut, termoobieg, 180 stopni. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 05.11.2013 12:19
cos wspaniałego!
joanna30 02.11.2013 16:00
Smakowite :)
Izabela9 02.11.2013 15:50
Świetne danie.
Konczi 02.11.2013 15:36
pysznie wygląda
joanna__s 02.11.2013 15:27
Ale świetne. Aż zgłodniałam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak