Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tahini - pasta sezamowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sezam 200 gram

Porada

Większość przepisów zaleca dodanie oleju na etapie miksowania sezamu, ale nie ma takiej potrzeby. Olej sam się wydzieli z mielonego sezamu.

Przepis i sposób przygotowania na: Tahini - pasta sezamowa

Na rozgrzanej patelni prażymy sezam. Jak wystygnie przekładamy go do miski lub melaksera. Miksujemy pulsacyjne robiąc co jakiś czas przerwy aby sezam "puścił soki". Może to potrwać jakiś czas, nawet kilkanaście minut. Jak już otrzymamy gładką, lekko rzadką pastę to przekładamy ją do słoiczka, zakręcamy i trzymamy w lodówce, aby nie zjełczał. Tahini można użyć np. do zrobienia hummusu (bądź wielu innych dań arabskich lub azjatyckich).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 08.07.2015 10:52
warto zrobić
Motorek 23.02.2015 08:45
fajny przepis
ice cubes 10.01.2015 13:09
ciekawy przepis :)
czekoladka_m 10.01.2015 11:54
już od dawna się przymierzam , żeby zrobić domową pastę :))
olkaaa 10.01.2015 09:21
Muszę zrobić.
Konczi 10.01.2015 08:33
Ciekawe jaki smak ma ta pasta .. muszę się kiedyś na taką skusić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak