Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagliatelle z wędzonym dorszem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron tagliatelle 400 gram
otarta skórka z cytryny 1 sztuka
śmietana 30% 300 mililitrów
rukola 100 gram
pieprz
dorsz wędzony 450 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z wędzonym dorszem

Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Dorsza obieram z ości i dzielę na średniej wielkości kawałki. Rukolę płuczę i zostawiam do odcieknięcia. Gdy makaron jest już gotowy odcedzam go (niezbyt dokładnie) i wrzucam z powrotem do garnka.

Stawiam na małym gazie, dodaję otartą skórkę z cytryny i śmietankę. Podgrzewam chwile delikatnie mieszając aby śmietanka lekko zgęstniała. Ściągam z gazu dodaję rybę i doprawiam do smaku pieprzem (wędzona ryba jest na tyle słona, że nie dodaję już soli). Na koniec mieszam wszystko z rukolą i podaję zaraz po przyrządzeniu. Odgrzane na drugi dzień smakuje równie dobrze ale wtedy radzę rukole domieszać tuż przed podaniem.

Smacznego !

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 25.04.2014 13:57
prezentuje sie pieknie!
plocia 08.03.2014 20:07
Uwielbiam makaron i zjem z przyjemnością
norweska20 04.02.2014 10:25
idealnie wyszło...pycha
Rafał10 28.01.2014 20:55
bardzo lubię:)
Anna133 28.01.2014 14:46
ależ to musi być smaczne uwielbiam takie dania
Jadwiga/Jaga85 28.01.2014 13:34
Pyszne połączenie!!
Kuchenka 28.01.2014 13:09
superowe!!!
PaniMISIOWA 28.01.2014 12:54
ciekawe danie
Konczi 28.01.2014 12:43
pyszny obiad
Kolorowa 28.01.2014 12:39
lubię takie ;)
V_kuchareczka 28.01.2014 12:20
Wygląda bardzo apetycznie
Olga_SK 28.01.2014 11:52
Smakowicie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak