Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szyszunie z karmelem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż preparowany 60 g
krówki 200 g
masło 0,5 kostki
czekolada mleczna 0,5 tabliczki
kakao 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szyszunie z karmelem

Kroki postępowania

1
W garnuszku roztapiam masło wraz z czekoladą. Gdy połączą się w masę dodaje krówki i kakao i gotuję tak długo aż wszystko się rozpuści i połączy w gładką masę - cały czas mieszam aby sie nie przypaliło.
Krok 1 - Szyszunie z karmelem foto
2
Gotową masę przelewam do miski i dosypuję ryż. Wszystko mieszam dość intensywnie aż ryż połączy się z masą. Gdy całość lekko podstygnie oddzielam łyżką porcyjki i ręką ugniatam szyszki. Trzeba to robić dość szybko bo gdy masa wystygnie za bardzo to zrobi się zbyt twarda i będzie ciężko cokolwiek z niej uformowac.
Krok 2 - Szyszunie z karmelem foto
3
Szyszki można zjadać od razu ale mi smakują najlepiej dopiero następnego dnia (ot takie tam babskie kaprysy) smacznego
Krok 3 - Szyszunie z karmelem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 20.04.2013 19:51
moglbym jesc caly czas
Poison1988 30.10.2012 17:55
świetne te szyszunie i jak prosto się je robi :)
Stenka 23.08.2012 14:59
aż ślinka cieknie
1j1o1l1a1 15.08.2012 17:39
zapewne pyszne, ale ja skladniki mogłabym zjeść i każde z osobna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak