Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie ciasto z jabłkami i cynamonem
PRZYGOTOWANIE:
1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera.
Następnie dodajemy przestudzone masło i również miksujemy.
Na koniec dodajemy mąkę, ziarenka wanilii, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy (możemy to zrobić także przy pomocy miksera).
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki
2. Blaszkę (30 cm X 25,5 cm) smarujemy masłem i obsypujemy ją kaszą manną.
Na tak przygotowaną blaszkę wylewamy 1 część ciasta i układamy na niej połowę jabłek, które posypujemy cynamonem. Następnie wylewamy 2 część ciasta i również układamy na nim jabłka, które delikatnie oprószamy cynamonem.
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 40 - 45 minut.
Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Życzę smacznego! :)