Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkie ciasteczka drożdżowe z nutą cynamonu i z nadzieniem z aronii.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Szybkie ciasteczka drożdżowe z nutą cynamonu i z nadzieniem z aronii. Nie wymagają czekania aż ciasto wyrośnie, bo rośnie w piecu. Nadzienie powinno być w miarę gęste, żeby nie wypłynęło.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
masło miękkie 10 dag
mleko ciepłe 50 ml
jajko 1 szt.
drożdże świeże 5 g
cukier 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
cynamon Prymat 2 łyżeczki

Nadzienie

dżem 10 dużych łyż.

Porada

Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, bo wyrasta w piekarniku. Ja dodałam dżem zrobiony z aronii, ważne żeby nadzienie było gęste, żeby nie wypłynęło. Smak nadzienia można zmieniać wg uznania.

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie ciasteczka drożdżowe z nutą cynamonu i z nadzieniem z aronii.

Piekarnik z termoobiegiem - ustawić temperaturę 200 stopni C.
Zmiksować masło i jajko.
W oddzielnej misce wymieszać drożdże z mlekiem i cukrem.
Połączyć ze sobą wszystkie składniki, dodać cynamon i mąkę i zagnieść ciasto.
Podczas wałkowania podsypywać ciasto i stolnicę mąką.
Wycinać kółka. W połowie z nich wyciąć mniejsze kółko. Te z dziurką nakładać na te całe i nałożyć na nie nadzienie.
Z pozostałego ciasta uformować małe wałeczki i ułożyć je na ciastkach.
Gotowe ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez około 15 minut – aż uzyskają złoty kolor.
Po upieczeniu posypać np cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak