Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szwedzkie bułeczki cynamonowe

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto

mąka 600 gram
cukier 80 gram
sól 1 szczypta
drożdże suche 21 gram
masło 100 gram
mleko 2% 400 militr
jajko 2 sztuki

nadzienie

masło 150 gram
cukier 150 gram
cynamon Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szwedzkie bułeczki cynamonowe

Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, cukrem i solą. Masło rozpuszczamy i mieszamy z mlekiem i roztrzepanymi jajkami. Wymieszane mokre składniki dodajemy do składników suchych z mąką. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: miękkie masło mieszamy z cukrem i cynamonem.
Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy kawałek, rozwałkowujemy, a następnie na całej szerokości rozwałkowanego ciasta nakładamy cynamonowe nadzienie. Zwijamy ciasto jak roladę, i kroimy na około 2 cm. paski.
Powtarzamy z pozostałym ciastem.
Tak przygotowane bułeczki układamy na blaszce w dość dużych odstępach i odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia. Pieczemy 15-20 minut w 220 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 08.06.2014 07:43
musicie je spróbować, moja koleżanka je robi a też ma przepis od wujka ze Szwecji
Magula 07.06.2014 22:45
Mniam,mniam superaśne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak