Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowo- jeżynowe muffnki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

jajko 2 sztuki
szpinak mrożony 220 gram, rozdrobniony
mąka tortowa 3/4 szklanki
mąka krupczatka 0,5 szklanki
olej rzepakowy 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier kryształ 110 gram

ŚMIETANKA

śmietana 30% 300 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder do smaku

DODATKOWO

jeżyny do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowo- jeżynowe muffnki

Kroki postępowania

1
Szpinak rozmrażamy. Najlepiej wyjąc go po prostu dzień wcześniej z zamrażalnika. Rozmrożony dość dokładnie odciskamy z wody. Do odciśniętego dodajemy olej. Całość miksujemy.
Jajka wybijamy do miski. Po dodaniu do nich cukru, ubijamy całość na puszysta masę.
Do ubitych jajek dodajemy sypkie składniki oraz zmiksowany szpinak. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 1 - Szpinakowo- jeżynowe muffnki foto
2
Szpinakowe ciasto porcjujemy do przygotowanych foremek na muffiny. Ciasto wykładamy do ¾ ich wysokości. Na wierzchu ciasta umieszczamy po 3-4 jeżyny. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika, po czym pieczemy je około 20- 25 minut w 180°C.
Upieczone muffinki wyjmujemy i studzimy.
Krok 2 - Szpinakowo- jeżynowe muffnki foto
3
Z przestudzonych muffinek ścinamy „kapelusze”, przekrawając babeczki w miejscu jak kończy się papilotka.
Krok 3 - Szpinakowo- jeżynowe muffnki foto
4
Żelatynę rozpuszczamy w ok 1/3 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy, po czym dodajemy do niej cukier. Na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną śmietankę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy ją na ścięte babeczki. Na śmietankę nakładamy „ścięte kapelusze”. Muffinki umieszczamy w chłodzie, by śmietanka zastygła. Deser przed podaniem oprószamy delikatnie cukrem pudrem
Krok 4 - Szpinakowo- jeżynowe muffnki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.01.2017 22:32
Na pewno są pyszne.
Motorek 26.12.2016 10:21
wyglądają pysznie
MałaMi89 20.12.2016 20:01
Są cudne! :)
Ola1young 20.12.2016 19:51
świetne muffinki
Mniam 20.12.2016 16:47
Cudowne są :)
Aleksandra/Olcia 20.12.2016 12:25
śliczne te babeczki
Ola1984 20.12.2016 10:54
Świetny pomysł na muffinki :)
Krzysztof15 20.12.2016 07:40
super przepis
Kuchenka 19.12.2016 23:16
są świetne :)
norweska20 19.12.2016 21:38
wyglądają rewelacyjnie ..a sam pomysł -mistrzowski
Renataj 19.12.2016 20:54
Ale to ładne - wyglądają jak żabki:)
cukiereczek 19.12.2016 19:31
ciekawy sposób na wykorzystanie szpinaku
ilka01 19.12.2016 19:09
pyszności ....:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak