Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowo – czosnkowy strudel z indykiem i gorgonzolą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron lasagne 10 szt
filet z indyka 100 g
świeży szpinak 500 g
ser gorgonzola 100 g
jogurt naturalny 2 łyżki
prawdziwe masło 4 łyżki
czosnek 4 ząbki
sól 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
oliwa 125 ml
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowo – czosnkowy strudel z indykiem i gorgonzolą

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Filety z indyka oczyszczamy , kroimy w niewielką kostkę , wkładamy do miski.

Posypujemy solą , pieprzem , ostrą papryką i zmiażdżonym 1 ząbkiem czosnku.

Zalewamy jogurtem , dokładnie mieszamy zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

Makaron lasagne gotujemy w osolonej wodzie , odcedzamy i wyciągamy na stolnicę układając w 2 rzędach prostokąt , tak , by jeden płat zachodził na drugi – tworzymy 1 duży prostokątny płat.

Zostawiamy na stolnicy do ” sklejenia ” , przykryte lekko nawilżoną ściereczką.

Na patelni rozgrzewamy oliwę , dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki pozostały czosnek i ciągle mieszając podsmażamy – uważamy , by czosnek się nie przypalił, gdyż danie będzie trzeba zacząć od nowa.

Wkładamy zamarynowane mięso i na średnim ogniu podsmażamy do miękkości – uważajmy , by nie spiec za bardzo , gdyż indyk zrobi się suchy.

Dodajemy oczyszczony , grubo posiekany szpinak , 2 łyżki masła i przesmażamy do momentu aż szpinak zwiędnie.

Doprawiamy do smaku solą , pieprzem oraz gałką muszkatałową.

Wrzucamy pokrojoną gorgonzolę i kilkanaście sekund podgrzewamy – ser ma się tylko delikatnie zacząć topic – absolutnie nie może się zagotować.

Przygotowany farsz wyciągamy na makaronowy płat z lasagne.

Rozprowadzamy po całości ( zostawiając boki ciasta puste ).

2 przeciwległe boki ( lewy i prawy ) zakładamy do wewnątrz , a następnie od dołu zawijamy delikatnie do góry tworząc roladę / strudel.


Robimy to naprawdę delikatnie uważając , by nie przerwać ciasta.

Przygotowany strudel wkładamy do niewielkiej , natłuszczonej i obsypanej bułka tartą formy do keksa.

Posypujemy kawałkami pozostałego masła.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika i zapiekamy przez ok. 20-25 minut.

Podajemy gorące posypane czosnkiem niedźwiedzim.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 29.10.2013 17:03
Interesujący ten wytrawny strudel.
kokoszka
kokoszka 29.10.2013 11:34
pysznie wyglada
Aleksandra/Olcia 29.10.2013 10:42
o zjadłabym
Smaczna_B 29.10.2013 09:47
super danie
bietka 29.10.2013 09:34
ciekawy pomysł
matesko 29.10.2013 09:15
apetycznie wygląda
Krzysztof15 29.10.2013 09:15
bardzo pyszny
Konczi 29.10.2013 08:45
świetnie zaprezentowane
2milutka 29.10.2013 08:35
wyśmienite danie
Ania321 29.10.2013 08:35
ale pyszności :)
Stenka 29.10.2013 08:15
świetne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak