Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagowa z zacierkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ćwiartki z kurczaka 2 szt.
cebula biała 1 szt.
masło 2 łyżki
marchew 2 szt.
skórka z cytryny 1 szt.
szparagi białe 1 pęczek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżka
imbir 1 łyżka
cukier 1 łyżka
koperek 3 łyżki
śmietana 3 łyżki

zacierki

jajko 1 szt.
mąka pszenna 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagowa z zacierkami

Cebulę kroimy w kostkę. Cytrynę pozbawiamy skórki ucierając ją na tarce. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy cebule i skórkę cytryny. Czekamy aż cebula się zeszkli często mieszając. Dolewamy 1,5 l. wody. Wkładamy ćwiartki z kurczaka, utartą na tarce marchewkę. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. Wyciągamy mięso i dodajemy obrane ze skórki i pokrojone na małe kawałki szparagi. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. W tym czasie mięso kroimy na mniejsze kawałki i też dodajemy do zupy. W miseczce mieszamy jajko z mąką za pomocą widelca. Powstałe zacierki delikatnie wrzucamy do zupy. Dodajemy gałkę, imbir, cukier. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i koperek. Całość gotujemy jeszcze około 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 26.09.2016 16:45
na pewno pyszna zupka
Wafelek2601 26.09.2016 11:41
Pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak