Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi zapiekane z dorszem pod pierzynką z pesto z sosem na bazie fety
Składniki:
· pęczek szparagów
· duża garść drobno posiekanej pietruszki
· skórka otarta z jednej cytryny
· odrobina świeżo startego imbiru
· łyżka otrąb owsianych
· łyżka oliwy
· sól do smaku
Szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego (tych zielonych nie trzeba obierać, wystarczy odłamać jedynie zdrewniałą część). Dodajemy do nich łyżkę oliwy i sól do smaku, posiekaną pietruszkę, skórkę z cytryny oraz starty imbir. Posypujemy łyżką otrąb owsianych. Dobrze mieszamy. Wstawiamy do piekarnika- funkcja termoobieg 180 stopni, 20-25 minut.
Sos do szparagów:
Składniki:
· 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
· 2 łyżki fety light
· szczypta soli
· duża szczypta posiekanej pietruszki
Składniki dokładnie mieszamy (do rozdrobnienia sera świetnie nadaje się zwykły widelec) i przekładamy do miseczki.
Dorsz pod pierzynką z pesto z pistacji i suszonych pomidorów
Dorsza ze skórką pieprzymy i solimy, dzielimy na zgrabne kawałki. Pieczemy w brytfance w piekarniku- funkcja termoobieg, 180 stopni, 20-25 minut - w zależności od wielkości kawałków. Należy uważać, żeby nie wysuszyć ryby.
Przygotowujemy pistacjowe pesto- przepis znajdziecie w moich przepisach lub pod linkiem http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/06/pistacjowe-pesto.html
Na upieczonego dorsza wykładamy pesto. Podajemy ze szparagami i sosem z sera feta.
Smacznego!