Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi w tradycyjnym sosie holenderskim

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Na szparagi

szparagi białe 500 g
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka

Sos holenderski

żółtko jajek 2
sok z cytryny 2 łyżki
woda zimna 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1-2 łyżeczki
masło 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi w tradycyjnym sosie holenderskim

1. Przygotowanie sosu holenderskiego: masło roztopić i zostawić do ostudzenia (chociaż nie musi być zimne, ale też nie gorące). Do garnuszka wrzucić żółtka, sok z cytryny i wodę. Garnuszek umieść na innym mniejszym, a na dno nalej wody, podczas podgrzewania wytworzy się para wodna i będzie ogrzewać górny garnek z sosem. Trzepaczką mieszaj intensywnie, tak by się żółtka ubiły (wygladają na spienione i lekko gęstnieją), dodawaj po 1 łyżce masła, cały czas ubijając bardzo energicznie. Powstanie bardzo gęsty i puszysty krem. Wtedy zestaw go z ognia. Dopraw wg uznania solą i pieprzem.

2. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj 1 łyżkę soli i 1 łyżkę cukru. W międzyczasie obierz szparagi, zawsze od góry czyli główki, uważając by jej nie uszkodzić. Szparagi wrzucaj powolutku - przytrzymując główki - do wrzątku, najlepiej gdyby główki przez jakiś czas gotowania wystawały ponad wodę, a pod koniec gotowania je zanurzamy. Szparagi gotujemy krótko, gdy są bardzo świeże, ok. 3-4 minuty.

3. Szparagi rozłóż na talerze i polej sosem. Podawaj natychmiast.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 19.05.2015 08:09
bardzo dobre
Róża1 12.05.2015 00:08
też przepadam za takimi :-)
Adamorek 10.05.2015 14:07
tak przygotowane są najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak