Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczawiowa zupa

4.0
(25)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa szczawiowa - obecnie może nieco zapomniana. Moi rodzice kojarzą ją ze swoim dzieciństwem. 

Jeśli ktoś lubi kwaskowate zupy, np. ogórkową ta z pewnością także mu posmakuje. 

Składniki:

rosół drobiowy 1,5-2 litry (może być z kostki)
szczaw 4-5 garści
ziemniaki 5 sztuki
marchew 1 sztuka
kiełbasa biała 20 dag
jajko 4 sztuki ugotowane na twardo
śmietana 2 łyżki do zabielenia
mąka 0,5 łyżki do zagęszczenia
masło 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
szczypiorek do podania

Przepis i sposób przygotowania na: Szczawiowa zupa

Szczaw przebieramy. Płuczemy, kroimy na mniejsze części. Masło roztapiamy na patelni. Dusimy na nim przygotowany szczaw delikatnie go soląc.

Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew w talarki. Tak przygotowane składniki gotujemy do miękkości w rosole. Następnie dokładamy do rosołu szczaw oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotujemy razem około 10 minut.

Zupę zabielamy i zagęszczamy (w tym celu w części rosołu mieszamy mąkę i śmietanę. Mieszaninę wlewamy na gotująca zupę). Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku.

Zupę rozlewamy na talerze. Podajemy z jajkiem oraz pokrojoną zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 20.05.2014 00:19
wygląda kusząco
luna76 07.05.2014 19:33
Obłędna !!!
Mniam 03.05.2014 15:13
O rety jak ja dawno jadłam taką zupę!
Ewelina1991 03.05.2014 10:02
smaczna zupka
Ola1984 03.05.2014 08:47
Fajna szczawiowa, ja podaję ją z jajkiem, ale bez białej kiełbasy.
Jusiaa 03.05.2014 07:31
Wiosenna zupka, przepyszna :)
gusia1000 03.05.2014 00:39
Dobra zupa. Gotuję taką.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak