Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej
Pokrojoną w równe kawałeczki polędwicę wieprzową układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą, pieprzem, curry oraz tymiankiem.
Następnie polewamy oliwą z oliwek i mieszamy obtaczając mięso w przyprawach.
Cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielamy na warstwy. Paprykę w średniej wielkości kwadraty, a pomidora w ćwiartki.
Na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy paprykę. Do papryki dorzucamy cebulę i smazymy z obu stron 3-4 minuty.
Całość przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Boczek kroimy w grube kostki. Na długie wykałaczki do szaszłyków nabijamy boczek, cebulę, papryke, pomidora i mięso. Na końcach powinny znajdować się kawałki mięsa lub boczku.
Tak przygotowane szaszlyki obsmażamy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) z każdej strony przez kilka minut.
Nastepnie szaszlyki w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-180 stopni na około 5-6minut.
Po tym czasie odwracamy szaszłyki na drugą stronę. pieczemy ok. 3 minut.