Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z krewetkami, papryką i ananasem
Czy szaszłyki z grilla zawsze muszą mieć dodatek mięsa? Oczywiście, że nie! W zależności od naszych preferencji, do szaszłyków można użyć różnego rodzaju warzyw, a nawet owoców i ryb. Sprawdźcie sami ten genialny i prosty przepis na grillowane szaszłyki z krewetkami!
1. Marynata do krewetek:
Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miseczki, połączyć ze sobą, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
2. Krewetki delikatnie obrać z pancerzy, umyć i zalać marynatą, odstawić na około 30 minut, a najlepiej na całą noc.
3. Ananasa obrać ze skórki i pokroić na kostki o wielkości około 1,5x2cm
4. Czerwoną paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kwadratowe kawałki o wielkości około 2x2cm.
5. Składniki nabijać na patyki do szaszłyków według kolejności:
ananas, krewetka, czerwona papryka, ananas, krewetka, czerwona papryka, ananas, krewetka.
6. Grillować na grillu ze wszystkich stron aż krewetki się zrumienią i będą upieczone. Szaszłyki również można upiec w piekarniku lub patelni grillowej.