Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka ze słonecznikiem i rodzynkami pod kruszonką w postaci tarty

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 g
mąka pszenna 150 g
mąka żytnia 30 g
żółtko jajek 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 50 g
jabłka 1 kg
cynamon 1 łyżeczka
Cynamon cały Prymat 1 kawałek
laska wanili 1 sztuka
słonecznik łuskany 2 łyżki
rodzynki 0,5 szklanki
anyż gwiazdki 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka ze słonecznikiem i rodzynkami pod kruszonką w postaci tarty

Kroki postępowania

1
Naszykować wszystkie składniki. Rodzynki zalać ciepłą wodą.
Krok 1 - Szarlotka ze słonecznikiem i rodzynkami pod kruszonką w postaci tarty foto
2
Jabłka obrać, przekroić na pół wyciągnąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
Krok 2 - Szarlotka ze słonecznikiem i rodzynkami pod kruszonką w postaci tarty foto
3
Na patelni uprażyć jabłka na małym ogniu z łyżką masła, pestkami wanilii, gwiazdkami anyżu, cynamonem i korą. Jak już będą lekko uprażone dodać słonecznik i odcedzone rodzynki. Zdjąć z palnika jak jabłka będą już lekko rozpadające się. Wyjąć korę cynamonu.
Krok 3 - Szarlotka ze słonecznikiem i rodzynkami pod kruszonką w postaci tarty foto
4
Z mąki pszennej i żytniej, żółtek, zimnego masła, proszku do pieczenia wyrobić ciasto. Wylepić blaszkę na tartę, zostawić trochę ciasta na kruszonkę. Ciasto na kruszonkę włożyć do woreczka i do zamrażarki. Ciasto na blaszce włożyć na 10 min do lodówki po czym wyciągnąć i posypać lekko cukrem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 min.
Krok 4 - Szarlotka ze słonecznikiem i rodzynkami pod kruszonką w postaci tarty foto
5
Na podpieczony spód wyłożyć uprażone jabłka. Posypać kruszonką.
Krok 5 - Szarlotka ze słonecznikiem i rodzynkami pod kruszonką w postaci tarty foto
6
Piec w 180 stopniach przez około 25-30 min.
Krok 6 - Szarlotka ze słonecznikiem i rodzynkami pod kruszonką w postaci tarty foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 04.06.2013 09:49
świetny przepis
Poison1988 03.06.2013 20:15
pięknie przedstawiony przepis no a efekt końcowy - palce lizać! :)
eMMe 03.06.2013 14:25
Ależ to jest świetny przepis:))
Kazimierz1 03.06.2013 14:05
palce lizać
Ania321 03.06.2013 13:36
coś pysznego :)
bogusia19 03.06.2013 12:06
pyszna szarlotka
dodi 03.06.2013 11:54
super ze słonecznikiem
dominikaz 03.06.2013 11:26
pyszności dla mnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak