Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche w opisie
jabłka 1,5 kg
rodzynki 100 gram
kandyzowana skórka pomarańczy 25 gram
cukier 1/4 szklanki
Kwas cytrynowy Prymat
przyprawa do szarlotki 1 opak

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką

Kroki postępowania

1
Na wstępie dodam, że szarlotkę w takiej postaci robiłam po raz pierwszy w życiu i nieskromnie przyznam, że nigdy lepszej nie jadłam : ) Na początku musimy przygotować masę jabłkową.
Krok 1 - Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką foto
2
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę - przekładamy do garnka z szerokim i grubym dnem. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową, cukier, przyprawę do szarlotki oraz nieco cytrynowego kwasku - prażymy je ok. 6-8 minut,tak aby jabłka się nie rozpadły, ale aby wytworzyło się nieco soku.
Krok 2 - Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką foto
3
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 żółtka
1 całej jajko
4 łyżki kwaśnej śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło siekamy z mąką, następnie wbijamy jajka, wsypujemy szklankę cukru i dodajemy śmietanę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość zagniatamy na jednolite ciasto, następnie dzielimy na 2 części (jedna większa od drugiej). Mniejszą formujemy w cienki wałek, zawijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika.
Krok 3 - Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką foto
4
Większą część ciasta wałkujemy na tak duży prostokąt aby wyłożyć nim dno i boki prostokątnej blaszki,nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzane piekarnika na 10 minut (180*). Po tym czasie ciasto obficie przesypujemy bułką tartą i wykładamy masę jabłkową.
Krok 4 - Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką foto
5
Na grubych oczkach ścieramy pozostałe ciasto i szarlotkę pieczemy jeszcze ok. 45 minut.
Krok 5 - Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką foto
6
Ostudzone ciasto można podawać do zjedzenia :)
Krok 6 - Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 23.01.2014 21:19
bardzo ładnie się prezentuje
Katarzyna/kate1980 09.01.2014 20:17
ciekawy przepis z tą skórką
anemon 09.01.2014 12:26
Bardzo lubię takie klasyczne szarlotki, a rodzynki u mnie są prawie zawsze, tylko ja zawsze wcześniej przelewam je wrzątkiem. Nie masz racji, Twoja szarlotka wygląda okazale i bardzo apetycznie.
everay 09.01.2014 11:40
mniam mniam:))
babajaga1969 09.01.2014 10:55
wygląda bardzo smacznie - lubię szarlotkę
Ania321 09.01.2014 10:27
uwielbiam szarlotkę, a Twoja wygląda przepysznie :)
Paolcia 09.01.2014 09:18
smaczne tooo ;)
Mniam 09.01.2014 09:07
Podoba mi się pomysł, szczególnie ze skórką pomarańczową. Z chęcią bym spróbowała Twojej szarlotki.
aniagdz 09.01.2014 09:02
wygląda przepysznie:D
gosia47-47 09.01.2014 08:58
na pewno będzie smakować
Mysiunia 09.01.2014 08:19
Ta szarlotka była (nieskromnie mówiąc) rewelacyjna :) Może nie wygląda zbyt okazale, ale na prawdę z czystym sumieniem zachęcam Was do skorzystania z tego przepisu :) Dla mnie to teraz numer jeden wśród szarlotek i teraz tylko taką piec będę :) Tak więc - warto eksperymentować w kuchni, nawet z klasykami :)
Romanowka 09.01.2014 08:13
Wygląda pysznie!
ZEWA 09.01.2014 08:05
ależ ona musi być smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak