Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z pianą
1. Do miski wsypać 3 szklanki mąki pszennej, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru oraz ewentualnie cukier wanilinowy. Dodać łyżkę śmietany, 4 żółtka i rozpuszczoną margarynę. Zagnieść ciasto i schłodzić ok 20 min w lodówce.
2. Przygotować okrągłą małą lub średnią formę do ciasta. Wysmarować margaryną i wysypać mąką. Włączyć piekarnik - temperatura 180 stopni.
3. Wyjąć ciasto z lodówki. Dwie trzecie ciasta wyłożyć na blaszkę. Resztę włożyć znów do lodówki. Spód podpiec 10 minut.
4. Umyć, obrać i zetrzeć jabłka na grubej tarce. Wyłożyć starte jabłka na cieście. Można posypać cynamonem.
5. Ubić 4 białka, dodając stopniowo pół szklanki cukru i 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Gdy piana będzie ubita na sztywno, wyłożyć ją na jabłka.
6. Pozostałą część ciasta zetrzeć na grubej tarce na pianę. Piec ok 25 minut, by ciasto było złociste.
Smacznego