Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z cukinią

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche duża porcja
jabłka 1 kg
cukinia 2 kg
cukier waniliowy 2 op.
cukier puder do smaku
cynamon mielony do smaku
cytryny 2 duże
galaretka jabłkowa 3 op.
Żelatyna wieprzowa Prymat małe op.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z cukinią

Ciastem kruchym wylepić dużą blaszkę z rantem i upeic na rumiano - odstawić do zupełnego ostygnięcia.
Jabłka i cukinię obrać i zetrzeć na tarce o największych oczkach - jabłka wymieszać z sokiem z cytryn i odstawić do lodówki, a cukinię przełożyć do szerokiego rondla i dusić do miękkości z dodatkiem małej ilosci cukru - odparować nadmiar soku.
Kiedy cukinia zmięknie dodać jabłka, cynamon, cukier waniliowy oraz skórkę otartą z obu cytryn - wymieszać dokładnie i dusić jeszcze 15-20 minut, aż zmiękną jabłka.
Na końcu wsypać galaretki oraz napęczniałążelatynę i mieszać do rozpuszczenia - odstawić do ostygnięcia.
Tężejące jabłka wyłożyć na upieczony kruchy spód - wyrównać wierzch i pozostawić do stężenia.

Wierzch można ozdobić utartą lub stopioną czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak