Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z biszkoptem
mąkę przesiewany, dodajemy margarynę i siekamy
gdy całość się pomiesza, dodajemy cukier puder, mieszamy
następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę, posypujemy proszkiem do pieczenia i zagniatamy do momentu uformowania zbitej kulki
dzielimy na 2 części, schładzamy około godzinę w lodówce
Masa jabłkowa:
jabłka obieramy, kroimy, prażymy z cukrem, do ciepłych dodajemy kaszę manną, pozostawiamy do wystudzenia
dosypujemy cynamonem i cukrem wanilinowym, mieszamy
Biszkopt:
białka ubijamy na sztywno, dosypujemy kryształ, cały czas ubijając
w dalszej kolejności dodajemy sok z połówki cytryny oraz wymieszane mąki i proszek
porcjujemy na 2
do jednej części dodajemy kakao, mieszamy
Składanie:
kruche ciasto/ciemny biszkopt/jasny biszkopt/masa jabłkowa/ciasto kruche
Formę wykładamy ciastem kruchym, na to jabłka, następnie wylewamy biszkopty i znowu ciasto kruche, całość pieczemy około 30 minut.