Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka sypana

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza manna 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
masło 12 dag
cynamon
jabłka 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka sypana

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Krok 1 - Szarlotka sypana foto
2
W misce na sucho wymieszać mąkę, cukier, kaszkę i proszek do pieczenia.
Krok 2 - Szarlotka sypana foto
3
Dno tortownicy 23 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować margaryną. Na dnie tortownicy wysypać 1 szklankę suchej mieszanki i wyrównać
Krok 3 - Szarlotka sypana foto
4
na to wyłożyć warstwę jabłek i delikatnie posypać je cynamonem teraz wysypać kolejną szklankę suchych składników, jabłka posypane cynamonem i ostatnia sucha warstwa.
Krok 4 - Szarlotka sypana foto
5
Masło najlepiej zamrożone zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i posypać nimi wierzch ciasta.Piekarnik nagrzać do 180st i piec szarlotkę 60 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Szarlotka jest przepyszna na ciepło jak i na zimno.
Krok 5 - Szarlotka sypana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 20.10.2015 19:06
pyszna taka szarlotka
Renata9 17.10.2015 22:52
Świetna szarlotka :-) Nigdy jeszcze nie robiłam sypanej szarlotki.
Anna169Hosz 17.10.2015 18:47
Dawno nie robiłam a taka pyszna:)
gosia1988 17.10.2015 18:30
smacznie wygląda
irenka 17.10.2015 18:27
pyszna ,lubię ,wczoraj upiekłam
Habibi 17.10.2015 18:18
Uwielbiamy ją - właśnie jesienią i zimą często pieczemy i jemy na ciepło.
olkaaa 17.10.2015 17:24
Bardzo lubię.
Grazyna0211 17.10.2015 17:20
smaczna i szybka szarlotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak