Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka sypana

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szkl
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kasza manna 1 szkl
masło 15 dag
jabłka 1 kg
cynamon
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka sypana

1. Mąkę, proszek do pieczenia i kaszę przesiewamy, dodajemy cukier i mieszamy. Suche składniki dzielimy na 3 części. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach i oprószamy cynamonem.

2. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem, a samo dno wykładamy papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wsypujemy 1 porcję suchych składników, na nie wykładamy połowę jabłek, znów przysypujemy suchymi składnikami, wykładamy pozostałe jabłka i przysypujemy 3 częścią suchej mieszanki. Na wierzch ciasta ścieramy na dużych oczkach masło.

3. Szarlotkę pieczemy w 190*C przez 1 godzinę. Gdyby wierzch zaczął się zbyt rumienić, trzeba go przykryć folią aluminiową matową stroną do góry.

4. Szarlotka wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną, a także lodami.


SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 27.07.2015 19:09
bardzo fajna jest taka szarlotka
MałaMi89 27.07.2015 16:45
Kocham szarlotkę!! :)))
Janina 27.07.2015 16:21
Bardzo fajne ciasto;)
gosia56 27.07.2015 14:22
też robię taką szarlotkę ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak