Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka owsiano-gryczana

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 150 g
jajko 1 szt
cukier 0,5 szklanka
płatki owsiane 1 szklanka
płatki jęczmienne 0,5 szklanki
mąka gryczana 1,5 szklanki

Jabłka

jabłko kwaśne 1,5 kg
cukier 2 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka owsiano-gryczana

Kroki postępowania

1
Najpierw należy przygotować jabłka. Obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę (ja starłam w robocie na dużych oczkach). Wrzucić do rondla, dodać 2 łyżki cukru, dusić aż zmiękną. Wystudzić.
Krok 1 - Szarlotka owsiano-gryczana foto
2

Na ciasto: płatki owsiane i jęczmienne zmielić w blenderze na mąkę, dodać mąkę gryczaną i cukier, wymieszać.
Krok 2 - Szarlotka owsiano-gryczana foto
3

Masło rozpuścić, jajko wybić do szklanki. Połączyć wszystkie składniki ciasta widelcem.
Krok 3 - Szarlotka owsiano-gryczana foto
4

2/3 ciasta wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić blaszkę i resztę ciasta do lodówki na pół godziny.
Krok 4 - Szarlotka owsiano-gryczana foto
5

Następnie na schłodzony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, posypać resztą ciasta, tworząc kruszonkę, piec 45 minut w 180 stopniach.
Krok 5 - Szarlotka owsiano-gryczana foto
6

Następnie na schłodzony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, posypać resztą ciasta, tworząc kruszonkę, piec 45 minut w 180 stopniach.
Krok 6 - Szarlotka owsiano-gryczana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 13.09.2014 20:30
uwialbiam szarlotki
Beatris 12.09.2014 15:54
Wspaniałe ciasto, skusiłabym się na kawałeczek:)
Czyki 12.09.2014 11:29
Cudowna taka szarlotka :):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak