Przepis i sposób przygotowania na: SZARLOTKA JADZI
Nadzienie: jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Przesmażyć je z cukrem. Na końcu, już po zdjęciu garnka z ognia, dodać do jabłek galaretkę - smak według upodobania, wymieszać. Ciepłe jabłka przełożyć na spód ciasta. Wyłożone owoce posypać cynamonem. Ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Na koniec wmieszać do ubitych białek, już za pomocą łyżki lub szpatułki, kisiel owocowy - smak również według upodobań. Ubite białka wyłożyć na jabłka z cynamonem. Na samą górę zetrzeć na tarce drugą część ciasta (warto włożyć ją wcześniej do lodówki - schłodzona lepiej się ściera). Szarlotkę piec w 170-180 stopniach 40-45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.