Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZARLOTKA BABCINA NA PÓŁKRUCHYM CIEŚCIE

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 400 g
cukier 1/3 szkl
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
jajko 2 szt
cukier wanilinowy 1 op
mleko 4 łyzki
kwaśna śmietana 1 łyzka
masło 150 g

NADZIENIE

jabłka 2 kg
cukier 0,5 szkl
cukier wanilinowy 1 op
cynamon Prymat 1 łyzka
masło 40 g
mąka ziemniaczana 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: SZARLOTKA BABCINA NA PÓŁKRUCHYM CIEŚCIE

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

NADZIENIE:

Jabłka myjemy, usuwamy gniazda, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy 4 łyżki wody, cukry, cynamon i masło.

Na wolnym ogniu dusimy do miękkości, mieszając od czasu do czasu.

Pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy od 1 minuty i odstawiamy do przestudzenia.

CIASTO:

Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrami.

Dodajemy jajka, łyżkę śmietany i masło, wyrabiamy, zagniatamy przez ok. 5 minut.

Wyciągamy na stolnicę oprószoną mąką, przecinamy na 2 części.

Jedną częścią wylepiamy blachę ( 25×28 ) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy.

Podpiekamy ok. 10 minut w 180C.

CAŁOŚĆ:

Na podpieczone ciasto wyciągamy prażone jabłka.

Do pozostałego ciasta dodajemy 4 łyżki mleka ( ma zrobić się lejące ) i wykładamy na nadzienie.

Pieczemy ok.30-35 minut, dokładnie studzimy.

Obficie posypujemy cukrem pudrem.

Pycha!

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 29.11.2015 08:39
Klasyka w najpyszniejszym wydaniu.
Mniam 28.11.2015 07:41
Taką szarlotkę jakby upiekł w piecu to byłby totalny odlot :)
Franciszek 27.11.2015 21:17
pyszne ciasto
Maridka19 27.11.2015 14:00
Taką szarlotkę to ja bym zjadła , pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak