Przepis i sposób przygotowania na: SZARLOTKA BABCINA NA PÓŁKRUCHYM CIEŚCIE
NADZIENIE:
Jabłka myjemy, usuwamy gniazda, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy 4 łyżki wody, cukry, cynamon i masło.
Na wolnym ogniu dusimy do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy od 1 minuty i odstawiamy do przestudzenia.
CIASTO:
Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrami.
Dodajemy jajka, łyżkę śmietany i masło, wyrabiamy, zagniatamy przez ok. 5 minut.
Wyciągamy na stolnicę oprószoną mąką, przecinamy na 2 części.
Jedną częścią wylepiamy blachę ( 25×28 ) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy.
Podpiekamy ok. 10 minut w 180C.
CAŁOŚĆ:
Na podpieczone ciasto wyciągamy prażone jabłka.
Do pozostałego ciasta dodajemy 4 łyżki mleka ( ma zrobić się lejące ) i wykładamy na nadzienie.
Pieczemy ok.30-35 minut, dokładnie studzimy.
Obficie posypujemy cukrem pudrem.
Pycha!
Smacznego!