Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 250 gram
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
cukier kryształ 1 szklanka

Farsz jabłkowy

jabłka antonówki 2 kg
cynamon 2 łyżeczki
cukier kryształ 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Mąkę przesiać dodać proszek do pieczenia, margarynę pokrojoną, dwa żółtka, całe jajko. Ciasto wyrobić za pomocą dłoni. Podzielić na dwie cześć. Jedną większą część włożyć do lodówki na 50 minut, a mniejszą do zamrażalnika.
Jabłka umyć, obrać i potardkować na dużych oczkach. Odcisnąć z nich sok. Dodać cukier, cynamon i wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować. Blachę dużą wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto po nakuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie wyjąc ciasto, a następnie wyłożyć jabłka. Wyrównać, a na wierzch potarkować ciasto z zamrażalnika na grubych oczkach tarki. Wstawić do piekarnika na 1 godzinę i piec w 180 st. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 03.10.2016 12:44
apetycznie wyglada
Wacław 03.10.2016 11:32
szarlotki nigdy nie odmówię ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak