Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szklanki
cukier puder 3/4 szklanki
jajko 2 sztuki
masło 1/2 kostki
drożdże 2 dag
oliwa 1 łyżka
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 6-8 sztuk
sok z cytryny
cukier 1 łyżka
cynamon 1 łyżeczka
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Jabłka obieramy i trzemy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy cukier i cynamon i odstawiamy w chłodne miejsce. Do przesianej mąki dodajemy pokruszone drożdże, cukier puder, jajka, drobno posiekane masło. Składniki mieszamy, dodajemy oliwę, sól i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto.
3/5 ciasta rozkładamy na spód tortownicy, podnosząc boki na 3-4 cm. Na wierzch kładziemy przygotowane wcześniej jabłka, wyrównujemy powierzchnię, rozkładamy pozostałe ciasto. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 50 minut. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 28.03.2013 09:31
pyszne ciacho
Botwinka 10.12.2012 10:20
uwielbiam
eMMe 10.12.2012 10:06
szarlotka zawsze pyszna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak