Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szare kluski wg Buni - 2

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 4 sztuki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
mąka żytnia 4 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
sól 1 szczypta
jajko 1 sztuka
boczek wędzony 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Szare kluski wg Buni - 2

Kroki postępowania

1
Obrać ziemniaki . Jeden ugotować , odcedzić i utłuc na miałko lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków .
Krok 1 - Szare kluski wg Buni - 2 foto
2
Resztę ziemniaków ( 3 szt. ) utrzeć w malakserze na miałko ( lub na tarce jarzynowej na najdrobniejszych oczkach ).
Krok 2 - Szare kluski wg Buni - 2 foto
3
Utarte surowe ziemniaki odcisnąć w lnianej ściereczce kuchennej ( gęstej podwójnie złożonej gazie )- powinno być ok. 1 szklanki odciśniętej masy .
Krok 3 - Szare kluski wg Buni - 2 foto
4
Te kluski gotuje się chwilę krócej niż z samych tartych ziemniaków . Są delikatniejsze więc trzeba jak sie je wrzuci łyżeczką na wrzątek i wypłyną zmniejszyć gaz żeby nie gotowały się za mocno .
Krok 4 - Szare kluski wg Buni - 2 foto
5
Dobrze wymieszać .
Krok 5 - Szare kluski wg Buni - 2 foto
6
Nastawić osoloną wodę w dużym garnku .
Zanim woda się zagotuje pokroić boczek w drobną kosteczkę i usmażyć na rumiano na patelni .
Krok 6 - Szare kluski wg Buni - 2 foto
7
Na wrzącą wodę wkładać łyżeczką kluseczki i gotować 2-3 minut od wypłynięcia . Wyjąć łyżką cedzakową .
Krok 7 - Szare kluski wg Buni - 2 foto
8
Podawać okraszone skwarkami z boczku z kiszoną kapustą obgotowaną ( z kminkiem ) .

Te kluski gotuje się chwilę krócej niż z samych tartych ziemniaków . Są delikatniejsze więc trzeba jak sie je wrzuci łyżeczką na wrzątek i wypłyną zmniejszyć gaz żeby nie gotowały się za mocno .
Krok 8 - Szare kluski wg Buni - 2 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babciagramolka 24.11.2013 12:55
Żle wstawiłam zdjęcie główne- mam nadzieję, ze edycja się powiedzie.
monia2005 24.11.2013 12:32
Ja też nie dodaję gotowanego ziemniak ,ale na pewno następnym razem spróbuję w taki sposób zrobić u nas również ze skwarkami i bigosem .
Agata3 24.11.2013 11:55
smaki dzieciństwa :)
Renataj 24.11.2013 11:19
Moja Mama robiła podobne ale nie dodawała gotowanego ziemniaka. Zawsze robiła w dwóch smakach: na słodko- z gotowaną marchwią i na kwaśnie z gotowaną kiszoną kapustą. I oczywiście obowiązkowo z skwarkami. Ale mi narobiłaś smaku...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak