Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szafranowe risotto z karkówką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 1,5 szklanki
karkówka wieprzowa 300 g
marchewka 1 szt
cebula 1 szt
oliwa 2 łyżki
masło 3 łyżki
bulion drobiowy 3 szklanki
Szafran nitki Prymat 3-4 szt
papryczka chili 1 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szafranowe risotto z karkówką

Kroki postępowania

1
Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać, oliwę z masłem. na rozgrzany tłuszcz wrzucic marchewkę i cebule, smażyć przez chwilę.
Krok 1 - Szafranowe risotto z karkówką foto
2
Karkówkę umyć i pokroic w kostkę. Dodać do marchewki i zrumienić.
Krok 2 - Szafranowe risotto z karkówką foto
3
Niteczki szafranu rozpuścic w odrobinie wrzątku i dodać do podsmażonego miesa i warzyw.
Krok 3 - Szafranowe risotto z karkówką foto
4
Następnie wsypać i ryż i chwilkę podsmażyć.
Krok 4 - Szafranowe risotto z karkówką foto
5
Podlewać gorącym bulionem. Kiedy ryż wchłonie cały bulion przykryc patelnię, zmniejszyc ogień i gotować około 20-30 minut.
Krok 5 - Szafranowe risotto z karkówką foto
6
Na około 10 minut przed końcem gotowania do risotta dodać pokrojoną w drobną kostke papryczke chili. Ja z braku świeżej użyłam papryki chili w młynku, też sie swietnie sprawdziła. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 6 - Szafranowe risotto z karkówką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 06.07.2015 20:47
bardzo smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak