Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syte flaczki z boczniaków

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczniaki 10 sztuk
seler 1/3
marchewka 2
masło 3 łyżki
cebula 2
mąka pszenna 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
ziele angielskie 2
sól do smaku
skóra z wędzonego boczku
por 1
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do flaków klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Syte flaczki z boczniaków

Kroki postępowania

1
Oczyszczone boczniaki kroimy w paski przypominające flaczki.
Krok 1 - Syte flaczki z boczniaków foto
2
Do zimnej wody wrzucamy pokrojone boczniaki. Gotujemy na małym ogniu.
Krok 2 - Syte flaczki z boczniaków foto
3
Do garnka dorzucamy skórę z wędzonego boczku oraz pokrojony w piórka por.
Krok 3 - Syte flaczki z boczniaków foto
4
Marchewkę oraz seler obieramy. Kroimy w kostkę, którą następnie smażymy na rozgrzanym maśle. Gdy zacznie się rumienić dodajemy do zupy.
Krok 4 - Syte flaczki z boczniaków foto
5
Na pozostałe ze smażenia masła (może ewentualnie dodać łyżkę) wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zarumieni wsypujemy mąkę. Chwilę smażymy po czym dosypujemy bułki tartej.
Krok 5 - Syte flaczki z boczniaków foto
6
Gdy się bułka zarumieni tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do gotującej się zupy. Wsypujemy jeszcze przyprawę do flaczków. Ewentualnie uzupełniamy smak solą. Gotujemy na bardzo małym ogniu jeszcze 10-15 minut.
Krok 6 - Syte flaczki z boczniaków foto
7
Smacznego.
Krok 7 - Syte flaczki z boczniaków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 09.08.2013 07:49
ciekawy przepis
olkaaa 04.07.2013 07:49
chętnie spróbuję
MAR3STA 03.06.2013 20:02
fajne połączenie składników
Anna169Hosz 09.05.2013 13:20
Bardzo lubię...ale u mnie boczniaki jeszcze nie wyrosły...liczę, że za jakieś 3 tygodnie będzie wysyp to wypróbuję Twój przepis.
kasienka23 06.04.2013 11:06
smakowałyby mi takie flaczki! świetny przepis!
wiola333 06.04.2013 09:49
bardzo smaczny przepis
Paolcia 06.04.2013 09:05
bardzo apetycznie wygląda :)
Rafał3 06.04.2013 08:59
wygląda wyśmienicie godne polecenia
Boska_Agatka 06.04.2013 08:57
mniam palce lizać ;-)
PIOTR11 06.04.2013 08:34
apetycznie zrobione
adelajda 06.04.2013 08:03
myślałam o takiej potrawie ale nie mogłam się zabrać, teraz spróbuję !!
Bernadeta1 06.04.2013 00:53
bardzo ciekawe flaczki z boczniaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak