Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sypana szarlotka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sypana szarlotka, czyli jaka? Taka, którą przygotowuje się bez zbędnej pracy. Wystarczy jedynie wymieszać ze sobą suche składniki, jabłka pokroić na kawałki i zapiec. Najprostsza, sypana szarlotka gotowa! Chcecie przepis - koniecznie czytajcie dalej! 

Składniki:

Na szarlotkę:

mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
kasza manna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 szczypta
jabłka 1 kilogram

Dodatkowo:

cukier puder 3 łyżki

Porada

Do szarlotki można podać lody z bitą śmietaną. Czas przygotowania około 20 minut + czas pieczenia 50 - 60 minut.

Przepis i sposób przygotowania na: Sypana szarlotka

Sypana szarlotka to najszybsze i najprostsze w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Przy nim nie ubrudzicie sobie za bardzo rąk, bo suche składniki miesza się w misce, następnie nakłada pokrojone jabłka, następnie znowu przysypuje składnikami suchymi, jabłkami i znowu suchymi składnikami zwieńczonymi plastrami masła. Taka sypana szarlotka znajdzie zastosowanie w kuchni każdej gospodyni. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

1. Do miski wsypać suche składniki wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małe kawałki.

2. Tortownicę wysmarować tłuszczem razem z bokami.
Na dno tortownicy wsypać część wymieszanych sypkich składników, następnie nałożyć część pokrojonych jabłek, obłożyć cienkimi plasterkami masła.

3. Czynność powtarzać do wyczerpania składników pamiętając o tym że przed ostatnią warstwą muszą być suche składniki a ostatnią plastry masła.

4. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piec około 50-60 minut do zrumienienia się szarlotki.

5. Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Sypana szarlotka to jedna z wielu propozycji na CIASTA DOMOWE. Chcecie więcej - koniecznie sprawdźcie inne przepisy w serwisie -> Doradca Smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:20
Dobre.
Bożena Matuszczyk 30.11.2018 23:58
Wypróbuj polecam jest smakowita;)
Basiliana 30.11.2018 21:45
Szarlotki bez zagniatania to coś dla mnie. Z truskawkami - ciekawy pomysł, też musi być pyszna.
Bożena Matuszczyk 30.11.2018 10:26
Dziękuję,bardzo ją lubię, a w szczególności gdy są truskawki to często robię z truskawkami.;)
bietka 30.11.2018 08:51
Bardzo szybka, prosta i smaczna szarlotka : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak