Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Synfonia bakaliowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt orzechowy

jajko 3 szt
cukier 1/2 szkl
orzechy włoskie 50 g
mąka krupczatka 1/4 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
margaryna 1/4 kostki

Sernik

twaróg 1 kg
jajko 6 szt
margaryna 1/2 kostki
budyń śmietankowy 1 szt
mleko 1/2 szkl
cukier 1 szkl

Biszkopt kokosowy

wiórki kokosowe 1 szkl
białko 5 szt
cukier 3/4 szkl
sól 1 szczypta

Masa

mleko 3 i 1/2 szkl
budyń śmietankowy 2 op
cukier 4 łyżki
żółtko jajek 5 szt
margaryna 1 szt
bakalie
czekolada gorzka 1 szt

Polewa

czekolada gorzka 1 szt
mleko 5 łyżek
margaryna 1 łyżka
cukier 1 łyżka
wiórki kokosowe 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Synfonia bakaliowa

Kroki postępowania

1
Żółtka utrzeć z cukrem dodać ser. Margarynę roztopić i ostudzić Budyń rozmieszać w mleku .
Krok 1 - Synfonia bakaliowa foto
2
Do sera wlać mleko z budyniem i margarynę. Sernik przełożyć do blachy i piec ok 1h
Krok 2 - Synfonia bakaliowa foto
3
Białka ubić z cukrem dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wlać roztopiona i ostudzoną margarynę i dodać posiekane orzechy. Przelać ciasto do blachy i upiec do suchego patyczka.
Krok 3 - Synfonia bakaliowa foto
4
Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przełożyć do blachy i upiec.
Krok 4 - Synfonia bakaliowa foto
5
Z mleka, żółtek , cukru ugotować budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć i dodać zimny budyń.
Krok 5 - Synfonia bakaliowa foto
6
Bakalie i czekoladę posiekać i dodać do masy.
Krok 6 - Synfonia bakaliowa foto
7
Biszkopt orzechowy posmarować 1/2 masy przykryć sernikiem wyłożyć resztę masy i przykryć ciastem kokosowym
Krok 7 - Synfonia bakaliowa foto
8
Czekoladę roztopić z mlekiem rozpuścić. Margarynę , cukier i kokos uprażyć . Ciasto posmarować polewą i posypać uprażonym kokosem
Krok 8 - Synfonia bakaliowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 01.10.2014 07:28
palce lizać :)pysznie wygląda
Janina 29.09.2014 16:31
Pyszne ciacho;)
Czyki 29.09.2014 16:14
Wspaniałe ciasto :)
Pyszota 29.09.2014 15:09
super pomysł
sylwia_mc1 29.09.2014 13:56
Wyśmienite w sam raz do kawusi :)
nogawkuchni 29.09.2014 13:54
Rewelacyjne ciasto,prezentuje się wyśmienicie i kusząco,pozazdrościć takiego deseru.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak