Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świderki z cukinią, fenkułem i bazyliowym sosem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron świderki 10 dkg
bazylia świeża 1/2 pęczka
czosnek 1 ząbek
marynowana papryka peperoni czereśniowa 2 sztuki
oliwa 4 łyżki
cebula 1/2 sztuki
fenkuł 1/2 dużej sztuki
masło 1 łyżka
cukinia 1/2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Świderki z cukinią, fenkułem i bazyliowym sosem

Kroki postępowania

1
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić.
Krok 1 - Świderki z cukinią, fenkułem i bazyliowym sosem foto
2
Listki bazylii przełożyć do miski blendera. Dodać do nich obrany ząbek czosnku, oliwę i papryczkę.
Krok 2 - Świderki z cukinią, fenkułem i bazyliowym sosem foto
3
Dokładnie zmiksować.
Krok 3 - Świderki z cukinią, fenkułem i bazyliowym sosem foto
4
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.
Krok 4 - Świderki z cukinią, fenkułem i bazyliowym sosem foto
5
Fenkuł oczyścić, pokroić w dość drobną kostkę, dodać do cebuli, chwilę razem podsmażać.
Krok 5 - Świderki z cukinią, fenkułem i bazyliowym sosem foto
6
Cukinię umyć, pokroić razem ze skórką w ćwierć plasterki.
Krok 6 - Świderki z cukinią, fenkułem i bazyliowym sosem foto
7
Kawałki cukinii dodać do fenkułu z cebulą. Dodać też zioła, trochę soli i pieprzu. Smażyć, co chwilę mieszając, aż cukinia zmięknie (ma pozostać lekko chrupiąca).
Krok 7 - Świderki z cukinią, fenkułem i bazyliowym sosem foto
8
Dodać makaron i sos bazyliowy.
Krok 8 - Świderki z cukinią, fenkułem i bazyliowym sosem foto
9
Wymieszać, podzielić na porcje i podawać.
Krok 9 - Świderki z cukinią, fenkułem i bazyliowym sosem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak