Daktyle moczyć przez noc w wodzie z dodatkiem kilku kropel whiskey. Spód: herbatniki rozdrobnić w blenderze razem z orzechami włoskimi, dodać olej i whiskey, wymieszać. Taką ciasteczkową masą wylepić spód tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec przez 10min w 180C. Masa: twaróg zmielić, przełożyć do dużego naczynia, zmiksować, dodawać po jajku i miksować.Zetrzeć skórkę z cytryny i pomarańczy, dodać do masy. Daktyle odsączyć z zalewy, rozdrobnić w blenderze razem z wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Przełożyć do masy serowej, zmiksować. Dodać cukier z wanilią, cynamon, kaszę mannę, ziarenka i sok z marakui i rodzynki (wcześniej namoczone). Delikatnie wymieszać masę. Przełożyć na podpieczony spód. Piec w temp.180C przez 15minut, następnie 60-65minut w 160C. Studzić w otwartym piekarniku.Polewa: w garnuszku roztopić masło, dodać mleko, cukier i kakao. Mieszać do powstania gładkiej polewy. Polewą udekorować sernik, dodać orzechy włoskie, laskowe i nerkowca. Na sam koniec posypać zielonym cukrem. Sernik jest przepyszny!