Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŚWIĄTECZNA KOPA ŚLĄSKA

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO KOKOSOWE

białka jaj 5 szt
cukier 1 szkl
wiórki kokosowe 200 gram

PRZEŁOŻENIE

śmietana 30% 1 litr
rodzynki 1 szkl
orzechy włoskie 1 szkl
mandarynki 1 puszka
brzoskwinie 1 puszka
ananas w puszce 1 puszka
wiórki kokosowe 100 gram
płatki migdałowe 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: ŚWIĄTECZNA KOPA ŚLĄSKA

ciasto:
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę dodając partiami cukier .Do sztywnej piany wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką powoli,aby piana nie opadła. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.Pianę dzielimy na dwie części i kolejno pieczemy dwa kokosowe spody w temp 180 st ok.30 minut.
PRZEŁOŻENIE:
Owoce z puszki odsączamy i kroimy na drobniejsze kawałki.
Soki zlewamy do miseczki.
Orzechy kroimy na kawałki.Wszystkie produkty przekładamy do większej miski i mieszamy.
Śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno.Połowę przekładamy do owoców i mieszamy razem (powoli), aby się połączyły wszystkie składniki.
Upieczony i wystudzony spód kokosowy przekładamy na paterę i nasączamy odlanym sokiem.
**w wersji dla dorosłych można do soku dodać alkoholu**
Na ciasto wykładamy 1/2 owoców ze śmietaną.
Drugi spód kokosowy łamiemy na kawałki i układamy na masie ,polewamy sokiem i wykładamy resztę owoców tworząc pagórek(po śląsku kope).
Drugą połową śmietany okładamy całość ,można sobie pomóc tylką do tortów.
Wierzch kopy można posypać kokosem i posiekanymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak