Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suszone śliwki

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Suszone śliwki są zdrowe na trawienie, można z nich zrobić kompot lub zajadać jako przekąskę, gdy mamy smak na coś słodkiego. Często podajemy na wigilię jako kompot z suszu z dodatkiem śliwek.

Składniki:

suszenie :

śliwki węgierki 3 kilogramy
woda 2 litry
cukier 8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Suszone śliwki

Śliwki opłukać w wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie zrobić otworek nożem i wyjąć pestkę z każdej śliwki. śliwki węgierki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Włożyć do piekarnika i suszyć przy uchylonym piekarniku na termoobiegu około 4 godzin. Gotowe ususzone śliwki przesypywać cukrem i przechowywać w chłodnym miejscu szczelnie zamknięte .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak