Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suszone pomidory w aromatycznej zalewie

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 5 kilogram
bazylia świeża
ocet winny 4-5 łyżek
czosnek 3 ząbki
oregano
pieprz świeżo mielony
olej słonecznikowy 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Suszone pomidory w aromatycznej zalewie

Pomidory myjemy i suszymy. Następnie przekrawamy na pół i wycinamy miejsce , przy którym rósł ogonek. Łyżeczką wyciągamy pestki i sok. Połówki pomidorków układamy obok siebie na blaszce wyłożonej pergaminem .Piekarnik nastawiamy na 80 stopni C z termoobiegiem. Tak przygotowane pomidory suszymy ok. 7 -8 godz. (warto jednak sprawdzać stan naszych pomidorków w ostatnich godzinach suszenia, aby ich nie przesuszyć), mniejsze gotowe pomidorki wyciągamy wcześniej!. Pomidory, powinny być wysuszone, ale zarazem wilgotne po rozłożeniu. Jeżeli posiadamy suszarkę do grzybów to równie dobrze można w niej suszyć pomidory.

W większym naczyniu mieszamy suszone pomidory, pokrojony czosnek, ocet winny, grubo mielony pieprz , sól , zioła.

Następnie przygotowujemy słoiki. Dokładnie je myjemy, łącznie z nakrętkami i wyparzamy wrzątkiem. Potem dokładnie osuszamy ściereczką. Do każdego słoiczka wkładamy mieszankę pomidorków i przypraw.

Na koniec podgrzewamy olej tak, żeby widoczne były bąbelki wydobywające się pod wpływem ciepła, ale nie może być wrzący. Ciepłym olejem zalewamy pomidory i zakręcamy słoiczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 01.07.2013 16:39
takich sama nigdy nie robiłam ale z tego co widac to warto
Brenia 30.09.2012 19:05
Ja suszyłam na 3 blachach jednocześnie :D
adelajda 30.09.2012 18:56
Ja mam chyba mały piekarnik !! Bo w moim się nie zmieści 5 kg pomidorów na jeden raz !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak