Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi z paluszkami krabowymi papryką i ogórkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
sos 3-5 łyżek
nori 4 listki
sezam czarny 4 łyżeczki
paluszki krabowe 4 sztuki
ogórek zielony
papryka czerwona
wasabi
imbir marynowany
sos sojowy

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi z paluszkami krabowymi papryką i ogórkiem

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od ugotowania ryżu do sushi zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
Ugotowany i ostudzony ryż mieszamy z sosem do ryżu.

Każdy paluszek krabowy przekrawamy wzdłuż na pół.
Obranego ogórka kroimy w słupki.

Paprykę kroimy w paseczki.

Na macie do zawijania sushi kładziemy listek nori (chropowatą stroną do góry). Rozkładamy na nim warstwę ryżu (zostawiając "czyste" górne i dolne brzegi") posypujemy częścią sezamu.
Układamy paluszki krabowe, ogórka i paprykę.
Na górze, tuż za ryżem smarujemy listek nori niewielką ilością wasabi.
Krok 1 - Sushi z paluszkami krabowymi papryką i ogórkiem  foto
2
Za pomocą maty do rolowania rolujemy bardzo ciasną rolę sushi.
Krok 2 - Sushi z paluszkami krabowymi papryką i ogórkiem  foto
3
Zrolowane rolki kroimy na kawałki za pomocą ostrego noża.
Jak ryż przykleja się do noża, to możemy wypłukać nóż wodą.

Gotowe sushi podajemy w marynowanym imbirem i sosem sojowym.
Krok 3 - Sushi z paluszkami krabowymi papryką i ogórkiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 02.02.2017 08:02
Moje dziecko uwielbia ja nie przepadam
ilka01 25.01.2017 13:49
pyszności ,,, :)
olkaaa 25.01.2017 11:29
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak