Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla z makiem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 g
cukier 40 g
jajko 1 szt
sól 1 szczypta
cukier 1/4 szkl
masło 100 g
drożdże świeże 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla z makiem

Mleko podgrzać. Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami letniego mleka, łyżeczką cukru oraz 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do reszty mleka dodać cukier i masło- rozpuścić. Do mąki dodać rozczyn i resztę składników. Zagnieść ciasto, oprószyć mąką, owinąć w folię aluminiową i na całą noc włożyć do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt o wym. ok. 25x35cm.

Nadzienie:
puszka masy makowej,
1 białko.

Białko ubić na sztywna pianę, wymieszać z masą makową. Masę wyłożyć na środek ciasta. Boki ciasta naciąć co 3 cm wzdłuż pod skosem. Zakładać paski na przemian niczym warkocz i delikatnie skleić. Przełożyć na blaszkę i odstawić na ok. 45 min.

Dodatkowo:
1 żółtko,
2 łyżki słodkiej śmietanki.

Żółtko rozmieszać ze śmietanką, posmarować struclę. Piec ok. 25 min w temp. 180st. Ostudzić i polukrować .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 06.03.2014 13:32
rewelacyjne jest!
Iwusia 31.01.2014 23:12
przepyszne ciasto
adelajda 23.11.2013 14:42
lubię strucle :)
iziona 21.11.2013 20:02
U Ciebie już światecznie :)
everay 21.11.2013 18:31
uwielbiam ciasta z makiem:))
Olga_SK 21.11.2013 14:32
Perfekcyjna strucla :)
Marta1986 21.11.2013 14:00
pysznie wyglada
Adamorek 21.11.2013 13:58
doskonałe ciasto na jesienną handrę
anemon 21.11.2013 13:05
U Ciebie już zapachniało Świętami, jaka ładna strucla.
bietka 21.11.2013 13:04
musi być smaczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak