Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla z makiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2 szklanki
drożdże 5 dkg
cukier 1/2 szklanki
jajko 5 szt
mąka 1/2 kg
masło 15 dkg
olejek arakowy 1 opakowanie
masa makowa 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla z makiem

Kroki postępowania

1
Przepis na dwie strucle:
Podgrzać w garnku mleko. Dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Wsypać mąkę do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier oraz jedno całe jajko i 5 żółtek. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Wyłożyć ciasto na stolnicę, podzielić na pół. Rozwałkować na prostokąty wielkości blachy.
Krok 1 - Strucla z makiem foto
2
Posmarować ciasto masą makową, zwinąć w rulon. Z drugim zrobić to samo. Zawinąć rulon w papier, zostawiając miejsce na wyrośnięcie.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Piec strucle około 40 minut. Przed wstawieniem ich do piekarnika ponakłuwać patyczkiem, aby nie popękały.
Krok 2 - Strucla z makiem foto
3
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Krok 3 - Strucla z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 14.10.2013 11:47
uwielbiam taka
aisza1 11.10.2013 14:02
pycha lubię taki deser
SmacznaPyza 31.03.2013 13:03
są gusta i guściki - dla mnie stanowczo za mało maku
jasiek 31.03.2013 12:22
fajny makowiec
Megg 31.03.2013 09:38
pyszna strucla idealna na święta :)
Rafał3 31.03.2013 08:59
mniam mniam przepyszne
Boska_Agatka 31.03.2013 08:53
świetne polecam
cukiereczek 31.03.2013 07:56
i u mnie zagości na wielkanocnym stole
Zdzisław 30.03.2013 22:43
jedno z ulubionych ciast

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak