Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

strucla makowa

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
drożdże 3 dag
cukier 5 dag
mleko 1/4 l
masło 15 dag
jajko 2 sztuki
migdały 3 dag
cytryna 1 sztuka
sól 1 szczypta
MAK MIELONY 30 dag
mleko 1/2 l
budyń waniliowy 1 opakowanie
maso miękkie 1 łyżka
cukier 10 dag
żółtko jajek 1 sztuka
cukier puder 20 dag
białko 1 sztuka
sok z cytryny 1 cytryna

Przepis i sposób przygotowania na: strucla makowa

1. Mąkę przesiej do miski (jedną łyżkę odkładając), w przesianej mące zrób wgłębienie i przygotuj rozczyn : wkrusz drożdże, dodaj jedną łyżkę cukru, wlej podgrzane mleko i zamieszaj z niewielką ilością mąki. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15-20 minut do wyrośnięcia.
2. Następnie dodaj jajka, pozostały cukier, masło (jedną łyżkę odkładając), migdały, skórkę otartą z cytryny, sól, wyrobić z mąką i rozczynem drożdżowe ciasto. wyrabiać tak długo aż powstaną w cieście pęcherzyki powietrza. Po wyrobieniu ciasto ponownie odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.
3. Mak gotować z 1 1/2 szklanki mleka przez 10 minut na małym ogniu, aby napęczniał. Budyń wymieszaj z 1/2 litra mleka, masłem, żółtkiem i cukrem. Dodaj do masy makowej stale mieszając raz zagotować , wystudzić.
4. Zrobione wcześniej ciasto drożdżowe wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 1 cm. Masę makową równomiernie rozprowadź na cieście, i zwiń. Ciasto ułóż na natłuszczonej blasze i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piec 30-45 minut w temperaturze 200 stopni.Przesiany cukier puder utrzyj z wyciśniętym sokiem z cytryny i białkiem. Ciepłe ciasto posmaruj lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 23.11.2014 13:51
moja ulubiona,bardzo lubię
IwonaKa 26.09.2014 15:04
uwielbiam ciasta z makiem,pyszna strucla
pawlito 08.06.2014 12:57
moja ulubiona
Kejti 04.06.2014 23:21
Pyszna taka strucla ,poproszę kawałek :-)
Dorian 30.12.2013 07:49
pyszne ciasto
Lukrecja29 29.12.2013 21:51
Pyszna strucla! Ja w tym roku piekłam bułki z makiem zamiast strucli ale za rok będzie strucla tradycyjnie :)
okrysia 25.11.2013 18:18
SMACZNE TO!
Milena87 07.11.2013 23:33
pięknie ci wyszła
kate.500 05.11.2013 13:15
smaczne ciasto
Małgorzata9 02.11.2013 10:18
wygląda idealnie, muszę kiedyś zrobić
Megg 01.11.2013 19:22
smaczny makowiec
bogusia19 01.11.2013 18:20
musi być smaczna
adelajda 01.11.2013 18:05
bardzo lubie taką struclę a Twoja wygląda bardzo apetycznie
dodi 01.11.2013 17:58
pięknie i apetycznie wygląda
Czarnula87 01.11.2013 16:49
już dawno nie jadłam, a twoja jest idealna
halina17 01.11.2013 16:32
Wygląda smacznie , uwielbiam strucle.
Barbara13 01.11.2013 16:09
Jak pięknie wyszła,taka idealna:)
babajaga1969 01.11.2013 14:57
lubię strucle makowe, ta wygląda bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak