Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

steki z jagnięciny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

udziec jagnięcy 1 kg
masło 5 dag
olej 5 łyżek
mąka 5 łyżek
ząbki czosnku 3 szt
sól i pieprz

marynata

cebula 3 szt
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 8 dag
biały ocet winny 1/2 szkl

Porada

Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

Przepis i sposób przygotowania na: steki z jagnięciny

Przygotować marynatę: Warzywa obrać, opłukać, zetrzeć na tarce do jarzyn i wymieszać z octem. Czosnek rozetrzeć z solą i połączyć z masłem. Uformować w kostkę i włożyć do zamrażalnika na 30 min. Mięso umyć, osączyć, zalać marynatą i odstawić do lodówki co najmniej na 24 godz. Następnie pokroić w plastry grubości 2,5 cm, zbić je tłuczkiem, posolić, oprószyć pieprzem i mąką, skropić olejem i piec na mocno rozgrzanym ruszcie 20-25 min. Na każdym steku położyć kawałek masła czosnkowego i pozostawić chwilę na ogniu, aż się roztopi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak