Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Steki z jagnięciny

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec jagnięcy 1 kg
masło 5 dag
olej 5 łyżek
mąka 5 łyżek
czosnek 3 ząbki
sól i pieprz
cebula 3 szt
marchew 1 szt.
pietruszka 1 szt.
seler 8 dag
ocet winny 1/2 szklanki

Porada

Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

Przepis i sposób przygotowania na: Steki z jagnięciny

Przygotować marynatę: Warzywa obrać, opłukać, zetrzeć na tarce do jarzyn i wymieszać z octem. Czosnek rozetrzeć z solą i połączyć z masłem. Uformować w kostkę i włożyć do zamrażarki na 30 min. Mięso umyć, osączyć, zalać marynatą i odstawić do lodówki co najmniej na 24 godz. Następnie pokroić w plastry grubości 2,5 cm, zbić tłuczkiem, posolić, oprószyć pieprzem i mąką, skropić olejem i piec na mocno rozgrzanym ruszcie 20-25 min. Na każdym steku położyć kawałek masła czosnkowego i pozostawić na chwilę na ogniu, aż się roztopi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak