Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Steki z boczniakami i porami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Wołowina nie jest łatwym mięsem. Ale przestrzegając kilku zasad można ją dobrze przyrządzić.

Składniki:

Składniki:

polędwica wołowa 1 kilogram
por 600 gramów
boczniaki 700 gramów
wino czerwone wytrawne 500 mililitrów
tymianek świeży 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Steki z boczniakami i porami

Pory oczyściłem, ciemnozielone części odkroiłem, resztę pokroiłem skośnie w grube plastry. Boczniaki, te większe, podzieliłem na połówki. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy. Wrzuciłem przygotowane składniki. Smażyłem, aż się lekko zrumieniły.
Wlałem wino, wymieszałem. Doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem 2 minuty. Przykryłem patelnię i dusiłem na małym ogniu jeszcze 5 minut. Zdjąłem pokrywkę. Gotowałem kolejne 5 minut na dużym ogniu, aż część płynu odparowała. Odstawiłem.
Polędwicę podzieliłem na 4 grubsze steki. Osuszyłem. Posoliłem stronę, którą pierwszą smażyłem. Rozgrzałem patelnię. Dodałem tłuszcz. Steki smażyłem do uzyskania pożądanej wersji. Za pomocą szczypiec odwróciłem soląc je przed odwróceniem. Smażyłem 3-4 minuty. Zdjąłem z patelni, pozostawiłem 5 minut. Przed podaniem popieprzyłem. Podałem z duszonymi porami i boczniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak