Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stefanka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 szklanki
margaryna 250 g
cukier 1 szklanka
miód 100 g
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Krem

mleko 3 szklanki
kasza manna 5 łyżek
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 2 opakowania
masło 1 kostka
dżem porzeczkowy 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Stefanka

Składniki na ciasto połączyć i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować w blaszce (24x37) wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 170 stopni do zrumienienia (ok. 20-25 minut). Wystudzić.
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi. Resztę mleka wymieszać z kaszą manną i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Wylać na głęboki talerz, przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch i odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na puch. Partiami dodawać zimną kaszę. Dokładnie utrzeć, aby masa była gładka.
Pierwszy placek ciasta posmarować połową masy, przykryć drugim plackiem i posmarować dżemem. Na to wyłożyć trzeci placek i posmarować resztą masy. Przykryć ostatnim plackiem i polać polewą. Przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 30.05.2015 12:10
świetne ciasto
Margo1 03.09.2014 08:12
moje ulubione
gibli 26.08.2014 19:13
bardzo dobra)
adelajda 19.08.2014 16:23
Pyszności :)))
Ola1young 19.08.2014 11:08
bardzo smaczne ciacho
agnieszka214 18.08.2014 18:25
ciasta to ja uwielbiam
Czyki 18.08.2014 15:57
Pyszne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak