Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spód do pizzy bez glutenu

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Spod do pizzy jest bardzo dobry, a nasze ulubione składniki ułożone na górze sprawią, że pizza jest jeszcze smaczniejsza. Polecam

Składniki:

Na spód

woda 200 mililitrów
mąka z ciecierzycy 100 gramów
oliwa 2 łyżki
sól 0.5 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat 0.5 łyżeczki
oregano 0.5 łyżeczki
pieprz 1 szczypta

Porada

Ciasto powinno ładnie odchodzić. Ja piekłam w 180 z termoobiegiem. Po wyjęciu spodu do pizzy z piekarnika układamy na niej ulubione składniki i ponownie pieczemy. Zamiast mąki z ciecierzycy często używam maki z soczewicy. Polecam

Przepis i sposób przygotowania na: Spód do pizzy bez glutenu

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie ponownie mieszamy.
Formę do ciasta ok. 28 cm smarujemy olejem i wylewamy płynne ciasto. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180-220 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut (im wyższa temperatura, tym lepiej), gdy ciasto będzie rumiane jest gotowe. SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak