Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spätzle z indykiem w sosie pomidorowo-śmietanowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kluski Spätzle 500 g
filet z indyka 500 g
koncentrat pomidorowy
śmietana gęsta
bazylia świeża drobnolistna
przyprawa w płynie do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej rzepakowy 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat do smaku
parmezan

Porada

Każdą porcję tuż przed podaniem posypać startym parmezanem i przybrać świeżą bazylią.

Przepis i sposób przygotowania na: Spätzle z indykiem w sosie pomidorowo-śmietanowym

Kroki postępowania

1
Filet z indyka pokroić w niewielkie kawałki, posypać solą ziołową i wymieszać z olejem.
Krok 1 - Spätzle z indykiem w sosie pomidorowo-śmietanowym foto
2
Mięso obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, posypać pieprzem i dodać łyżkę koncentratu pomidorowego.
Krok 2 - Spätzle z indykiem w sosie pomidorowo-śmietanowym foto
3
Dolać gorącej wody, nakryć i dusić do miękkości.
Krok 3 - Spätzle z indykiem w sosie pomidorowo-śmietanowym foto
4
Gotowe kluseczki spätzle podzielić na mniejsze porcje, włożyć do sosu, nakryć i odczekać kilka minut, aż makaron wchłonie sos i spęcznieje. W międzyczasie dodać posiekaną bazylię.
Krok 4 - Spätzle z indykiem w sosie pomidorowo-śmietanowym foto
5
Gotowe danie zabielić gęstą kwaśną śmietaną i doprawić czosnkiem.
Krok 5 - Spätzle z indykiem w sosie pomidorowo-śmietanowym foto
6
Na koniec dodać starty parmezan i dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Spätzle z indykiem w sosie pomidorowo-śmietanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 05.09.2016 13:26
pyszny obiad
Aleksandra/Olcia 05.09.2016 12:06
sos pomidorowo-śmietanowy to ostatnio mój najulubieńszy pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak