Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos ze świeżych pomidorów

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 2 kg
cebula biała 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
cukier drobny 1 łyżeczka
oliwa 3 łyżki
Bazylia suszona Prymat 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos ze świeżych pomidorów

Pomidory myjemy,sparzamy wrzatkiem i obieramy ze skórki,kroimy na mniejsze kawałki,przekładamy do garnka i miksujemy blenderem.

Cebulę i czosnek obieramy ,cebulę pokroić drobniutko w kosteczkę zeszklić na oliwie z oliwek dodać do niej przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać dodać do przecieru pomidorowego doprawić do smaku cukrem oraz solą wsypać suszoną bazylię i zagotować wszystko razem,rozlać do wyparzonych suchych słoiczków,dobrze zakrecić i pasteryzować 10 minut. Wystudzić wynieść do spiżarki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elka72 29.08.2013 20:25
Też zrobiłam i ketchup i przecier pomidorowy.Takie samemu zrobione i ze swoich pomidorków to najlepsze:)
iwi 29.08.2013 18:29
Na zimę jak znalazł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak